Geselecteerde filters
Filters wissenWoonplaats
- Assen (9)
- Baflo
- Bedum
- Beilen
- Bergentheim (2)
- Burgum
- Coevorden
- Drachten (3)
- Dwingeloo
- Emmen
- Gieten
- Groningen (2)
- Hardenberg (6)
- Haren
- Heiligerlee
- Klazienaveen (1)
- Leek (1)
- Leens (1)
- Meerstad (1)
- Midwolda
- Nooitgedacht (5)
- Oosterwolde
- Rolde
- Sappemeer (1)
- Sibculo
- Ten Boer
- Tolbert
- Uithuizen
- Veendam
- Winsum (3)
- Zuidhorn
Woonplaats
Projectfase
Koop of huur
Prijs
Huurprijs
Woonoppervlakte
Perceeloppervlakte
Nieuwbouw Gemeente Tynaarlo
Niet gevonden wat je zocht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe projecten in Gemeente Tynaarlo
Tynaarlo ( uitspraak (info / uitleg)) (Drents: Tynaorl) is een gemeente in het noorden van de Nederlandse provincie Drenthe.
De gemeente Tynaarlo is in 1998 ontstaan door de samenvoeging van de toenmalige gemeenten Eelde, Vries en Zuidlaren. Aanvankelijk zou de nieuwe fusiegemeente Zuidlaren worden genoemd, maar na protesten uit de voormalige gemeenten Vries en Eelde werd besloten een meer neutrale naam te kiezen, namelijk die van het relatief kleine dorp, dat ongeveer tussen de drie grootste dorpen in ligt. Op 7 mei 2004 werd het nieuwe gemeentehuis in Vries in gebruik genomen. Tot die tijd waren de ambtenaren werkzaam op verschillend locaties in Eelde, Vries en Zuidlaren.
De gemeente Tynaarlo herbergt 32.548 (31 maart 2015, bron: CBS) mensen op een oppervlakte van 147,65 km² (waarvan 3,92 km² water: delen van het Zuidlaardermeer en het Paterswoldsemeer liggen in de gemeente).
De gemeente Tynaarlo telt achttien officiële kernen. Het gemeentehuis staat in Vries.
Aantal inwoners per woonkern per 31 december 2009
Bevolkingsstatistiek 2011 gemeente Tynaarlo
De gemeenteraad van Tynaarlo bestaat uit 23 zetels. Hieronder staat de samenstelling van de gemeenteraad sinds 1998:
Gedurende de raadsperiode 2014-2018 bestaat het college uit:
Zowel in het najaar van 2011 als in het voorjaar van 2013 kreeg de gemeentepolitiek te maken met hoog oplopende spanningen. Bij de eerste crisis stapte het gehele college op. De tweede crisis draaide om het ontslag van een financieel topambtenaar en leidde ertoe dat burgemeester Frank van Zuilen eind juni 2013 met ziekteverlof ging. De Commissaris van de Koning in Drenthe, Jacques Tichelaar, achtte de situatie dusdanig ernstig dat hij besloot in te grijpen.[1] Op 12 augustus 2013 werd Piet Adema als waarnemend burgemeester aangesteld.
Tynaarlo werkt ambtelijk samen met de gemeenten Noordenveld, Aa en Hunze en Assen in het samenwerkingsverband STAAN. Op 12 januari 2015 besloot de gemeenteraad van de Groningse buurgemeente Haren om een fusie met Tynaarlo te gaan onderzoeken. Hiermee zou een gemeente van ruim 51.400 inwoners tussen de steden Groningen en Assen kunnen ontstaan. De gemeente Tynaarlo reageert vooreerst afwachtend en onderzoekt de voordelen van de fusie.
De spoorlijn Zwolle - Groningen loopt door de gemeente, echter zonder halte (in het verleden heeft bij de plaats Tynaarlo een halte Zuidlaren gelegen). Het busvervoer wordt verzorgd door Qbuzz, en is voor het grootste deel op de stad Groningen gericht.
Buslijnen:
Tynaarlo is een Millennium Gemeente.
In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten, oorlogsmonumenten en kunstwerken, zie: